середа, 9 грудня 2015 р.

Золоті ворота Європи



Про те, як журналісти Дніпропетровщини побували в прес-турі в Поморському воєводстві Частина №1
За запрошенням польської сторони та сприяння голови обласної ради Євгена Удода, журналісти Дніпропетровщини побували в прес-турі в Поморському воєводстві

 Народжені свободою


 Пощастило й «Вістям Придніпров’я» побачити Поморське воєводство, його мальовничі міста та села, величні краєвиди. Скільки вражень ми отримали під час поїздки! Познайомилися з відкритими серцем, приязними до гостей, місцевими мешканцями, пройнялися духом вільної Європи, демократії, якими живе нині сучасна Польща. Та й як могло бути інакше, коли подорож розпочалася з одного з най європейських міст Світу - Гданську. Розташоване на узбережжі Балтики, в гирлі річки Вісла, воно здавна є «Золотими морськими воротами країни», що відкриті для цивілізованих, демократичних націй. На сьогодні Гданськ - справжнє серце вільної Польщі, бо ж з місцевих земель й почала свій рух сучасна Польська державність. Народжена 1980-89 роках боротьбою за власні права працівниками Гданської судноверфі, яку очолив Лех Валенса, вона нині гордо крокує Європейською спільнотою. От і мешканці Гданську, Поморського воєводства, – що називається пройняті духом свободи та солідарності, тож є вельми приязними господарями – щедро, радо зустрічають гостей, діляться з ними власним європейським досвідом розвитку.


 Асоціація «Поморська»

 Основною метою візиту дніпропетровських журналістів було ознайомлення з процесом децентралізації Польщі, на прикладі Поморського воєводства, знайомство з реалізацією на його території проектів ЄС в енергетиці, охороні навколишнього середовища, тощо. У цьому нам допомогли співробітники Асоціації "Поморська в Європейському Союзі", з якими пощастило поспілкуватися в перший день візиту. Вони познайомили з роботою Асоціації, основними цілями її діяльності. Заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та економічного розвитку управління воєводства Поморського, Хрестина Врублевська розповіла, що Асоціація Поморська в ЄС" є однією з форм регіонального партнерства воєводства у місцевому самоврядуванні й сприяє співпраці університетів та інших установ для всебічного й ефективного розвитку регіону, створення його позитивного іміджу, як у Польщі, так і в усій Європі. Причому, дана організація здійснює свої завдання як через регіональне відділення Управління Поморського регіону в Брюсселі, так і на базі місцевого, що створене ще в 2004 році у Гданську. Одне з вагомих питань, якому приділяє увагу сьогодні Поморська в Європейському Союзі Асоціація - охорона навколишнього середовища, боротьба з забрудненням. На цьому шляху вже зроблені чималі кроки. Зокрема, в багатьох містах Польщі ефективно та новаційно вирішується питання утилізації відходів.

 Корисне сміття



Журналісти Дніпропетровщини під час подорожі Поморським воєводством також мали змогу відвідати сучасне підприємство з переробки та сортування сміття що розташований в м. Тчев. Майстер заводу Бартор Пжеперскі провів для гостей цікаву екскурсію заводом, розповів про його новітні технології, що вирішують проблеми засмічення 23 гмін(общин) та 5 повятів (районів)войоводства). Будівництво заводу з переробки сміття у м Тчев відбулося за допомоги ЄС - 80% коштів на побудову підприємства виділив саме 
 
Європейський союз. Загалом же зведення подібного гіганту обійшлося в чималу суму -146 млн злотих (близько $ 37 млн).   на сьогодні підприємство вже оправдовує витрати – у рік переробляє 110 тис. тонн штучного матеріалу. Сміття, потрапивши на завод, проходить складну ланку перетворень: потрапляє в різноманітні сепаратори, завданням яких є сортування речей за розмірами, вагою та видами сировини. Сепаратори - комп’ютеризовані, тож можуть розподіляти сміття навіть по відтінкам кольору. Завдячуючи подібному обкладанню, завод має можливість отримати до 22 різних видів матеріалів, які потому пресуються в блоки, зважуються та потрапляють у продаж.

 На підприємстві загалом працює 152 чоловіки(у дві зміни по 15-16 чоловік). Та людський труд тут майже не задіяно, бо увесь процес автоматизовано й знаходиться під електронним керуванням.


Говорячи про підприємство, Бартор Пжеперскі торкається й теми економії бюджету польської родини на вивезенні сміття,
 що поступово впроваджується в Польщі. Не всі новації одразу сприймаються польськими родинами, члени яких не завжди готові до розділу сміття. Та в Польщі існує різниця в ціні за утилізацію відходів. Зокрема, вивіз несортованого сміття обходиться мешканцям в 18 злотих на місяць ($ 4,5). Городяни ж, які сортують його самостійно, - платять на 4 злотих менше. Це також заохочує поляк до сортування. Тож, Польща з кожним днем змінює власне ставлення до екології - Україні час переймати її опит!

Тут керують енергією!

  Приділяє Асоціація Поморського воєводства в ЄС чимало уваги й вирішенню енергетичного питання, дослідженню інноваційних енергетичних технологій. В цьому активно співпрацює з най сучаснішими інститутами Польщі. В рамках подорожі Поморським воєводством, Дніпропетровські журналісти відвідали лабораторію інноваційних електроенергетичних технологій та інтеграції відновлюваних джерел енергії в місті Гданськ Linte ^2, що займається акумулюванням і перетворенням енергії, а також розвитком відновлюваних джерел.

ЇЇ будівництво фінансувалась спільно з Європейським Союзом(85% витрат проекту - з Європейського фонду регіонального розвитку). В лабораторії нас зустрічає інженер Даріуш Каркосіньскі й одразу веде у справжнє серце закладу - диспетчерську – що дозволяє оператору керувати роботою усіх технічних ресурсів. В лабораторії велика кількість приміщень, що оснащені цілою масою передових пристроїв, спрямованих на проведення досліджень в технології електрики та використання альтернативних видів енергії. 





Є й станція швидкої зарядки постійного струму високої потужності. На відміну від інших зарядних пунктів, встановлених в лабораторії, цей зарядний пристрій оснащений роз'ємом, що робить можливим повністю зарядити батарейки підключеного електромобіля всього за 15-30 хвилин! От і на даху будівлі встановлена сонячна електростанція, аж на 152 сонячні панелі. Загалом, лабораторія має широкий простір досліджень для фахівців в області енергетичних систем. Сьогодні тут також проводить дослідження з впровадження та застосування промислових патентів в сучасній електроенергетиці.Часто лабораторію відвідують студенти з Університету Гданська. Майбутні інженери в галузі напрямку енергії, тут мають можливість ознайомитися з цілями проекту Linte ^ 2 .Надлишки ж сонячної електроенергії, вироблюваної в лабораторії,  планується надсилати в мережу Гданського технічного університету.

Гданськ - справжнє серце вільної Польщі

Немає коментарів:

Дописати коментар